top of page
  • Dr. Márkus Dávid

Közúti elsősegély: vizsgák és képzések a koronavírus-járvány idején jogosítványhoz

Frissítve: 2020. jún. 16.

Kell most közúti elsősegély vizsga a jogosítványhoz? Lehet vizsgázni? Hogyan lehet vizsgázni? Mi változott? Kell képzés? Hogyan lehet felkészülni? Minden, amit tudni kell.


FRISSÍTÉS 06.16.: A CIKK ELÉVÜLT, MEGÍRÁSA ÓTA VÁLTOZÁSOK TÖRTÉNTEK. A LEGFRISSEBB INFORMÁCIÓKRÓL SZÓLÓ CIKKET IDE KATTINTVA TALÁLOD.


A koronavírus-járvány sok változást hozott a jogosítványhoz szükséges elsősegély terén. Először se képzés, se vizsga nem volt, így jogsi se. De mi most az aktuális?


Nem is kell elsősegély a jogsihoz?


A járványhelyzet miatt nemrég született egy döntés, miszerint a veszélyhelyzet végéig elsősegély-vizsga nélkül kiadják azoknak a jogosítványát, akiknek minden más megvan. Ki profitál ebből? Mivel a veszélyhelyzet várhatóan hamarosan, egyesek szerint két hét múlva (kb. június közepe) véget érhet, ezért ez a lehetőség azoknak szól, akik tényleg a célegyenesben vannak, és "beragadt" a jogosítványuk az elsősegély miatt. Ők (ha még tudnak), minél előbb foglaljanak időpontot okmányirodába, és szerezzék meg az áhított rózsaszín kártyát. (Persze aki tudatosan éli az életét, és szeretne tettre kész lenni, ha rosszulléttel vagy balesettel szembesül, az annak ellenére tájékozódik az elsősegélyről, hogy az nem kötelező számára, de ez a cikk most nem erről szól.) Ha még a forgalmi vizsgád is hátravan, de az már be van tervezve a közeljövőre, akkor esetleg lehet esélyed elsősegély nélkül megszerezni a jogsit, de ha az még odébb van, valószínűleg vizsgáznod kell elsősegélyből. De ne csüggedj - az elsősegélyre való felkészülés lehet a jogosítványod megszerzésének leghasznosabb és legélvezetesebb része - csak olvasd végig a cikket!


Hogyan lehet vizsgázni?

Június 2-án újraindul a közúti elsősegély vizsgáztatás. A Vöröskereszt új szabályokat hozott a vizsgázásra, amelyeket pontosan ide kattintva tudsz elolvasni. Leglényegesebb ezek közül a távolságtartásra és a létszámkorlátra vonatkozó szabályokon kívül az, hogy a vizsgázóknak maszkban és kesztyűben kell megjelenniük (ezekről nekik kell gondoskodniuk), illetve, hogy az újraélesztést befújás nélkül,

Mellkaskompressziók, ahogy a közúti elsősegély vizsgán kérik

csak mellkasi kompressziókkal kell bemutatni. Az SOS Elsősegély közúti elsősegély e-learning kurzusán pontosan bemutatjuk a befújás nélküli, csak mellkaskompressziókkal végzett újraélesztést is. A vizsgára való jelentkezéshez kattints ide, és kered meg a hozzád legközelebbi Vöröskereszt szervezetet. Időpontért náluk érdeklődhetsz.


Hogyan lehet felkészülni?

A felkészülés egyszerre legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja az e-learning. Habár egyesek kételkednek abban, hogy otthon a számítógép/okostelefon előtt is fel lehet készülni a vizsgára, de ők mihelyt elvégezték a kurzust, magabiztossá váltak (nézd csak meg a véleményeket). A videó alapú e-learningnek számos előnye van:

Bármelyik anyagot vissza tudsz nézni újra, így biztos nem maradsz le egy mozdulatról sem. Akkor tanulsz, amikor csak szeretnél: ha gyorsan fel akarsz készülni, 2-3 óra alatt elvégezheted, ha pedig kényelmesebb tempó illik hozzád, akkor napi egy pár perces videóval akár egy hónapra is eloszthatod az anyagot. A kurzus végén letölthetsz könnyen megtanulható, egyedi módszerrel kidolgozott tételsort (ezt nem találod meg máshol), megnézhetsz olyan videót, amiben minden elméleti tételt egy-egy mondatban összefoglalok, és egy teszttel ellenőrizheted, felkészültél-e a vizsgára (azokat kérdezzük, amit a vizsgán a legjobban szeretnek kérdezni). Ja, és még valami: az e-learningből kihagytunk minden fölösleges, unalmas elméletet. Jobban szeretjük az ütős, lendületes, lényegretörő stílust. Tetszeni fog!

Ha kezd érdekelni, kattints ide és tudj meg többet. Találkozunk az e-learningben!


12 229 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page