top of page
  • Dr. Márkus Dávid

Fel lehet készülni online a közúti elsősegély vizsgára (jogosítványhoz)? 5+1 szempont a döntéshez

Ez a kérdés foglalkoztatott engem is az elmúlt években - és bevallom, eleinte nem voltam nagy pártolója az online elsősegély oktatásnak. Mint sok mindenki más, én is úgy gondoltam: elsősegélyt igazán csak személyesen lehet megtanulni/megtanítani. Mára rájöttem, hogy nagyot tévedtem, de ne szaladjunk ennyire előre.



Már akkor utáltam a fölösleges definíciókat, az unalmas elméletet, amikor 6 éve megalapítottam az SOS Elsősegélyt. Alapelvünk volt, hogy csak azt oktassuk, aminek kézzel fogható gyakorlati haszna van, de azt aztán rendesen véssük be mindenkinek a zsigereibe. És úgy gondoltam, ezt a gyakorlati tudást csak személyes oktatáson lehet igazán átadni. Persze volt jópár izgalmas online vívmányunk is (például amikor elsősegély-oktató chatbotot hoztunk létre), de ezek leginkább kiegészítő színfoltok voltak.


Aztán ahogy egyre több külföldi és hazai példát láttam arra, hogy online rendszeren oktatnak elsősegélyt, éreztem, hogy nekünk is fel kell vennünk ezt a palettára. Nem titok, ekkor még úgy tekintettem az e-learningre, mint egy olyan eszközre, akikkel azokat foghatjuk meg, akik nem mennének el oktatásra, és úgy gondoltam: "nem olyan jó, mint a személyes, de jobb, mint a semmi". (tldr: mint már említettem, tévedtem)


Aztán jött a CoViD.


Amikor az összes személyes oktatásunkat le kellett mondanunk, és ezzel komoly veszélybe került a cég életbenmaradása is, gőzerővel ráhajtottam az online témára. Viszont hatalmas volt a kihívás: már nem olyan platformot kellett készíteni, ami "jobb, mint a semmi", hanem olyat, ami pótolja a személyes oktatást.

Ha megnézünk egy átlagos e-learning platformot, sokszor találkozunk unalmas rendszerekkel, amik gyakorlatilag csak rövid cikkeket jelenítenek meg egymás után.

Na nekünk nem ilyen kellett. Valami ütőset akartam létrehozni, amivel az ember úgy érzi, személyes oktatáson ül, sőt ezen felül egy rakás hozzáadott előnye van.


Ugorjunk az időben.

Nézzük meg, mi a tanulóink tapasztalata: Fel lehet-e készülni a jogosítványhoz szükséges elsősegély vizsgára online, az SOS Elsősegély e-learningjével?


Mint sokan tudjátok, tökösek voltunk, és bevállaltuk a vizsgagaranciát. Ez azt jelenti, hogy ha ezt a csomagot választod, és az e-learning elvégzése ellenére mégsem sikerülne a vizsgád, visszakapod a pénzedet. Nem mondom, hogy nem izgultam egy kicsit, hogy mennyi pénzt kell majd visszafizetnünk. De mielőtt elkezdeném dicsérgetni a rendszerünket, jöjjenek a nyers számok:


A cikk megírásáig (2020. szept. 23.) megvásárolta 89 ember a vizsgagaranciás e-learning csomagot, és ebből mindössze 1 volt, akinek nem sikerült a vizsgája és élt a garanciával.

Azért erre a megdöbbentően nagy eredményre én se számítottam!

Na de mégis hogy lehetséges, hogy ennnnnnyire sikeres ez az e-learning? Sokat bújtam a visszajelzéseket, beszélgettem olyanokkal, akik elvégezték a kurzust, és rájöttem az okokra:


1. Az e-learning rugalmas

A személyes oktatás fix időpontban van. Akkor kell ott lenned, amikor van, akkor is, ha éppen álmos (másnapos), fáradt, éhes, szerelmes vagy.

Ezzel szemben az e-learninget akkor tanulhatod, amikor a legjobb formádban vagy hozzá (akár gépről, mobilról).

Van 10 perced, megnéznél egy-két témát? Szuper!

Elfáradtál, abbahagynád, később folytatnád? Semmi akadálya! Ilyet egy személyes oktatáson nem tudsz megtenni!


2. Nem maradsz le semmiről

Kivel ne fordult volna elő, hogy ül egy órán, figyel a tanárra, és egyszer csak azon kapja magát, hogy azon jár a feje, hogy hogy lesz az az esti randi, vagy arra jön éppen rá, hogy annak a fickónak a tegnapi beszólására mi lett volna a tökéletes visszaszólás, és miért csak most jut eszébe?! Aztán hopp: lemaradt arról, amit a tanár az előző 5 percben mondott. Na, ilyenkor aztán próbálkozhatsz azzal, hogy visszatekered a tanárt! Vagy bevállalod, hogy mindenki hülyének néz, és megkérdezed, mi is volt az elmúlt 5 percben, vagy elfogadod sanyarú sorsodat, hogy erről egy örök életre lemaradtál. Az egy dolog, hogy az SOS Elsősegély e-learningje úgy a képernyőhöz ragasztja a figyelmedet, hogy nem fogsz elkalandozni (nem én mondom, hanem a visszajelzésekben a tanulók), de ha esetleg mégis szeretnél visszatekerni, semmi akadálya.


3. VIP-páholy

Ha bezsúfolnak egy csomó embert egy oktatóterembe, az első sorból aránylag jó a "kilátás", viszont akik hátrébb vannak, közel sem látják pontosan, mit művel az oktató szerencsétlen bábuval a földön, és mit ír a táblára. Az e-learning videós tananyagaival nincs ilyen probléma: Profi operatőreink mindent a tökéletes szögből vettek fel. Ha pedig valamilyen mozdulatról lemaradtál volna, visszatekered és megnézed újra.


4. Annyit ismételsz, amennyit akarsz

Ha egy személyes oktatáson veszel részt, a szó elszáll. Ha később ismételni szeretnél, legfeljebb jegyzeteidre támaszkodhatsz. Az e-learning tananyagait viszont bármikor újra átismételheted a vizsga előtt. És persze segítségedre vannak a saját tuti módszerünk szerint kidolgozott tételek és a tuti vizsgatippes és összefoglaló videóink is. A vizsga előtti checklistről nem is beszélve.


5. Jobban ellenőrizheted a tudásodat

Az SOS Elsősegély e-learningjének része egy online tudáspróba, amit annyiszor csinálsz meg, ahányszor csak szeretnél. És hogy mit kérdezünk benne? Naná hogy azokat a kérdéseket, amiket leggyakrabban kérdeznek a vizsgán is! Több mint 6 év elsősegély-oktatás után, vöröskeresztes múlttal hidd el, tudjuk mik a leggyakoribb kérdések ;). Egy személyes oktatáson egy emberre legfeljebb egy-két kérdés juthat - kíváncsi lennél ehelyett arra, mi a (tapasztalatunk szerint) leggyakrabban feltett 58 kérdés, tudod-e rájuk a választ, és mit kellett volna rá válaszolni? Ha kíváncsi vagy, neked való az e-learningünk.


+1: Megszerezheted a gyakorlati tudást online is


Igen, nekem is az volt a legnagyobb aggályom az e-learninggel kapcsolatban, hogy "de akkor hogyan gyakorolja be a gyakorlati dolgokat?".

Aztán a tapasztalatok alapján megnyugodtam. Nézzük csak meg, milyen gyakorlati dolgokat kérnek vizsgán: amit (elvileg) minden vizsgán be kell mutatni, az a stabil oldalfektetés és az újraélesztés (az előtte lévő betegvizsgálattal). A stabil oldalfektetést nagyon szépen, részletesen, lépésenként megmutatjuk a videóinkon, és azt tapasztaltuk, mindenki feltalálja magát, hogyan tudja otthon begyakorolni: még mókának is jó berakni tesót, barátot/barátnőt, szülőt stabil oldalfektetésbe. Egyszerűbb követni a videó utasításait, mint recept alapján elkészíteni egy palacsintát. (Ha most megkívántad a palacsintát, előbb olvasd végig a cikket, nincs már sok hátra, utána csinálhatsz, persze azt sem bánom, ha előbb megrendeled az e-learning hozzáférést.) Az pedig már csak hab a tortán, hogy a vírushelyzet miatt nem kell rendesen bemutatnod a stabil oldalfektetést, hanem csak berakod magad stabilba, vagy pedig szóban mondod el a lépéseit.


Aztán a másik, az újraélesztés. Amit ezen a legjobban gyakorolni kellett régebben, az a befújás, az szokott legkevésbé menni. Megnyugtatlak: járványhelyzetben sem vizsgán, sem a való életben nem kell befújásokat végezned. (Az pedig más kérdés, hogy járványhelyzeten kívül is végezhetsz befújások nélkül újraélesztést, hiszen nagyon sokan annyit "tökölnek" a befújással, hogy az időveszteség miatt már káros - bővebben az e-learning kurzusban.) Az újraélesztés többi része pedig gyerekjáték. Egyedül egy dolgot kell jól megtanulnod: a sorrendet.

A teendők sorrendjét egy képzelt emberrel is jól eljátszhatod otthon: körülnézel, megszólítod, megrázod a párnát, hátrahajtod a "fejét", odahajolsz, stb. A kéztartás egyszerű, kompressziókat pedig a párnán/labdán is tudsz otthon végezni. Ha nagyon biztosra szeretnél menni, a videóval együtt csinálod, így még a helyes ritmus is biztos, hogy megvan. Ezen kívül pedig csak olyan egyszerű dolgokat kérdeznek a gyakorlatban, amiket a kisujjadból kirázol - például megkérdezik, hogyan fektetnél egy sokkos embert, és a kurzusból nagyon jól tudod, hogy megemeled a lábait.


Minden ember különbözik, lehet, hogy nem való mindenkinek az e-learning - de

a többségnek, és ha eddig elolvastad, valószínűleg Neked is tökéletes lehetőség.

Ha kíváncsi vagy, pontosan mit tartalmaz az SOS Elsősegély közúti elsősegély e-learningje, milyenek a visszajelzések, belenéznél egy-egy videóba, vagy akár rögtön meg is rendelnéd, kattints ide most!





21 702 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page