top of page
  • Dr. Márkus Dávid

Örökké emlékszünk az elsősegély tudásunkra, vagy ránk fér a frissítés?

Frissítve: 2023. jan. 19.

A felejtés az agyunk egyik leghasznosabb funkciója. Képzeljük csak el, mi lenne, ha minden információra, amivel életünk során találkoztunk, pontosan emlékeznénk. Alighanem olyan hihetetlen információáradattal kéne szembesülnünk, ami feldolgozhatatlan lenne számunkra.

Elég csak az Esőember című film főszereplőjére gondolnunk, aki magasan funkcionáló autizmussal él (Asperger szindróma) és szinte mindenre emlékszik, a cipőfűzőjét viszont képtelen bekötni. A felejtés segít az agyunknak, hogy valóban csak a gyakran használt és fontos információk maradjanak elérhetőek.


Az elsősegély tudásodat ugyanakkor, ha minden jól megy, laikusként nem használod nap-mint-nap. Nem valószínű, hogy néhány havonta újraélesztést kell végezned, vagy, hogy strokeos, súlyos sérült, vagy szívinfarktusos betegek bukkannak fel minden páros nap a környezetedben. Éppen ezért az agyad egy idő után azt gondolhatja, a tanultak nem hasznosak a mindennapi életben, így nehezebben elérhető helyre helyezi, homályosítva a tudást.


És akkor egyszer csak összeesik valaki előtted - ebben a pillanatban viszont a tudásodra azonnal szükség lenne a lehető legnagyobb pontossággal. Nincs idő sokat gondolkozni, töprengeni, és rendkívül idegesítő, ha emlékszel arra, hol voltál, amikor tanultad az oda vonatkozó részleteket, milyen illatok szálltak és milyen időjárás volt, de nem jut eszedbe, mi is volt az a fontos információ, amire most egy emberélet megmentéséhez lenne szükséged.


Az SOS Elsősegély tananyagainak megalkotása közben tudatosan terveztünk ezzel a folyamattal - a különböző témaköröket úgy állítottuk össze, hogy a tudásod elkerülhetetlen kopása során a kevésbé fontos információk kopjanak ki először és a legfontosabb tudásgerincet (pl. "Ha nem lélegzik, nyomd a mellkasát") véssük be legmélyebbre.

Ugyanakkor a tudás hátrébb kerülése és kopása elkerülhetetlen folyamat, így ha nem használod a mindennapokban, ismételned kell. Mint ahogy nekem orvosként is rendszeresen át kell ismételnem azokat a betegségeket, eljárásrendeket, amikkel ritkán találkozunk, hiszen például egy helyszíni császármetszés nem mindennapos jelenet, ha viszont egy terhes nő újraélesztése során szükség lenne rá, nincs idő a töprengésre.


De mit javasolnak a nemzetközi szervezetek, milyen gyakran kell az elsősegély-tudásodat frissíteni?

Az ERC (European Resuscitation Council, Európai Újraélesztési Társaság) a 2021-es eljárásrendjében kiemeli, hogy az újraélesztési tudás a képzéstől számított 3-12 hónap alatt hanyatlik, így az ajánlás 2-12 havonta újraképzést javasol, hiszen a gyakori tudásfrissítés mind a tudást, mind a bátorságot és a magabiztos segítségnyújtás esélyét is növeli. Éppen ezért ehhez igazodunk mi is, és munkahelyi elsősegély tanfolyamjainknál évenkénti frissítő képzést javaslunk (első online e-learning képzés ide kattintva, a kizárólag ezt elvégzettek számára és csak bejelentkezve elérhető frissítő képzés pedig ide kattintva érhető el; személyes képzés iránt csoportok számára pedig az info@soselsosegely.hu címen érdeklődhetsz). A képzéseinkhez mellékelt letölthető ebook pedig alkalmas arra, hogy a tudásodat bármikor felfrissíthesd, így javasoljuk, hogy 2-3 havonta szánj rá 5-10 percet, hogy átfusd a legfontosabbakat, így bármikor készen állsz az életmentésre - ehhez pedig gratulálunk!

309 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page