top of page
  • Dr. Márkus Dávid

Közúti elsősegély tételek jogosítványhoz

Itt találod összeszedve a jogosítványhoz szükséges közúti elsősegély vizsga tételeit. A kidolgozott tételeket minden közúti elsősegély e-learning mellé ajándékba adjuk (egy szuper, egyszerű, saját módszerrel kidolgozva, ami magolás nélkül könnyen megjegyezhetővé teszi).




"A" tételsor

1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A bal karját fájlaló, földön ülő kerékpáros Iábszárán 8-10 cm-es roncsolt seb látható. A seb erős sugárban lüktetve vérzik.

2. Személyautóval közlekedve egy mezőről hazafelé tartó kerékpáros elesik, a nála lévő sarló megvágta a nyakát. A földön ülő sérült nyakának bal oldalán nagy tátongó sebet lát, a sebből a vér erős sugárban lüktetve spriccel.

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Motoros elesett, a motor egy járókelőt lökött fel, akinek a bal lábszárából bőségesen folyik a vér, a járdán fekszik, hangosan kiabál.

4. Buszon utazva, hirtelen fékezést követően az egyik utas a kapaszkodónak esett. Homloka bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatos vérzését észlel.

5. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Fémlapokat szállító kisteherautóról lezúduló darabok sebesítenek meg egy segédmotor kerékpárost. A sérült az útpadkán ül csuklóján, arasznyi sebből a vér nagy sugárban spriccel.

6. Elromlott egy jármű, az út szélén áll. A gépkocsivezető csuklóját javítás közben éles lemez szakította fel. A sebből lüktető vérzését észlel, a sérült sápadt, gyenge.

7. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Az egyik gépkocsi utasa a roncsba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő sebből a vér nagy mennyiségben, folyamatosan folyik.

8. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült kizuhant az ütközéskor, az útpadkán fekszik, mozdulatlan, furcsán, hörögve veszi a levegőt.

9. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzését észlel, szólításra nem válaszol.

10. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Az oszlopnak ütközött gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó, kormányra borult sérültet talál, ülő testhelyzetben, a bal első ülésen.

11. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Több jármű ütközött, az egyik összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérült oldalra dőlve fekszik, mozdulatlan.

12. Két személygépkocsi ütközött. Az egyik gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik. A másik jármű jelentősen összetört, vezetője nem tud kiszállni, lábait fájlalja.

13. Személyautóval közlekedve látja, hogy egy ön előtt haladó segédmotoros lehajt az úttestről és felbukik. Megáll segítséget nyújtani. Az idős sérült sisakot nem viselt, arcán horzsolások látszanak, bal könyöke fáj, duzzadt, deformált.

14. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, mellkasa jobb oldalán fájdalmat jelez, mely minden légvételkor erősödik.

15. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A kerékpáros gyalogost lökött fel. A sérült bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, homlokán 3 cm-es szennyezett sebzés látható.

16. Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt haladó motoros kanyarban kicsúszik. Megáll segítséget nyújtani. A sérült bal könyökét fájlalja, nagyon nehezen mozgatja, többször rákérdez, hogy mi történt vele.

17. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja, aki önt kéri, hogy segítsen rajta. A sérült bal alkarja deformált, a sérülés területén sebzést lát, enyhe, szivárgó vérzéssel.

18. Gyalogos gázolás történt, ön állt meg segítséget nyújtani. Az úttesten hanyatt fekvő sérült füléből és orrából gyenge, szivárgó vérzés észlelhető. (Nem derül ki, hogy eszméleténél van vagy eszméletlen. A vizsgázónak kell ismertetni a kétféle ellátási folyamatot.)

19. Kerékpáros elesett, Ön érkezik a helyszínre elsőként. Rákérdezésre a sérült elmondja, hogy szédeleg és nagyon fáj a feje.

20. Segédmotoros egy személygépkocsi elé hajtott, a bukósisak nem volt bekötve, leesett a fejéről. A sérült a motor mellett ül, bal füléből vér szivárog, fejét fájlalja. Többször megkérdezi, mi történt vele.

21. Személygépkocsi árokba hajtott, az utas nem volt bekötve, a szélvédőnek esett. Homlokán duzzanat látható, rákérdezésre elmondja, hogy szédül és hányingere van.

22. Gyalogost gázoltak, Ön a gázoló autó mögött halad. Azt észleli, hogy a sérült mozdulatlan. Kocsijával félre áll, mire a helyszínre érkezik, a sérült már ül, fejét fájlalja.

23. Személygépkocsi gyalogost gázolt. A sérült az úttesten fekszik, hangosan kiabál, bal combját fájlalja. A gépkocsivezető elmondja, hogy a gázolást követően 1-2 percig még nem panaszkodott, nyugodtan feküdt.

24. Tehergépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült arca véres, bal bokáját fájlalja, mely duzzadt, deformált.

25. Kerékpáros padkára hajtott és a szegélykőre esett. Hátát fájlalja, úgy érzi, hogy zsibbad a bal lába.

26. Egy személygépkocsi nagy sebességgel fának ütközött. A vezető nem volt bekötve, medencéjét fájlalja.

27. Árokba hajtott egy gépkocsi, a vezetője a baleset során kizuhant a járműből, az árokban fekszik, segítséget kér.

28. Nagy sebességgel haladó terepjáró gyalogost gázolt. A sérült a jármű alá csúszva fekszik, mindkét combját fájlalja.

29. Motoros gödörbe hajtott és bukott ön előtt haladva. A sérült 10-15 métert repült az elesés helyéhez képest, az úttesten fekszik, eszméleténél van.

30. Autóvillamossághoz hobbi szinten értő ismerőséhez érkezik. Jól hallható a garázsból egy gépkocsi motorjának hangja. Az ablakon benézve látja, hogy valaki a nyitott ajtajú autóban ül, arccal a kormányra borulva.

31. Gyermekülésben utazó, apró műanyag építőjátékkal játszó kisgyermek hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit sípoló hangjelenség kíséri.

32. Felnőtt utasa szendvicset fogyaszt, miközben beszélgetnek. Hirtelen erősen köhög néhányat majd láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.

B tételsor

1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen!

2. Mutasd be a kimentés folyamatát!

3. Ismertesd a sérüléstípusok főbb jellemzőit: rándulás, törés, ficam!

4. Ismertesd a jelentős vérvesztést szenvedett beteg tüneteit és ellátását!


5. Ismertesd a mellkasi sérülés főbb tüneteit és ellátását!

6. Ismertesd a gerincsérülés főbb tüneteit és ellátását!

7. Ismertesd a súlyos sérült elhelyezését, és igény estén a légutak biztosítását!

8. Mutasd be a bukósisak levételét!

9. Mutasd be a súlyos sérült mozdításának lehetséges módszerét!

10. Ismertesd a törés jeleit, mutasd be az alsó végtag törésének ellátását!

11. Ismertesd a törés jeleit, mutasd be a felső végtag törésének ellátását!

12. Ismertesd az égés jellemző tüneteit, ellátását!

13. Ismertesd az ájulás jellemző tüneteit, mutasd be az ellátását!

14. Mutasd be a háromszegletű kendő használatát felső végtagon!

15. Helyezz fel nyomókötést, alkari vérzés esetén!

16. Helyezz fel egy sapkakötést!

17. Mutasd be a hasi sérült helyes fektetési módját!

18. Mutasd be a sokk (SHOCK) fektetés helyes fektetési módját!

19. Mutasd be az ájult sérült helyes fektetési módját!

20. Mutasd be a fejsérült helyes fektetési módját!

21. Mutasd be a mellkasi sérült helyes fektetési módját!

22. Ismertesd a helyszíni teendőket veszélyes anyagot szállító jármű balesete esetén!

23. Ismertesd a hasi sérülés jellemző tüneteit, veszélyét!

24. Ismertesd a koponyát ért ütés lehetséges következményeit és elsősegélyét!

25. Ismertesd a sebellátás menetét!

26. Ismertesd a sérült ruházatának eltávolítására vonatkozó szabályokat!

27. Ismertess olyan baleseti mechanizmusokat, amikor súlyos sérülés lehetősége merül fel!


164 739 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page